Historik

En 14-årig yngling vid namn Otto Sandberg blev 1877 antagen som målarlärling i Södertälje. År 1882 utnämndes han till målargesäll och företog därefter en gesällvandring i Europa. Färden gick till Köpenhamn, Berlin och Wien samt vidare till Venedig och Rom. Vandringen tog ca 3 år och resebrev finns bevarade. Efter hemkomsten till Sverige startade han måleri-firma i Södertälje.

År 1896 flyttade han till Örebro och startade här Otto Sandbergs Måleri. Det första stora arbetet var Bröderna Erikssons Snickeri-fabrik. Han visade sig vara en kraftfull företagsledare, bland annat var han ordförande i Målaremästareföreningen i 20 år. Det har berättats att han besökte arbetsplatserna ridande till häst.

När Otto Sandberg drog sig tillbaka från måleriet övertogs målerifirman av hans verkmästare Rudolf Johansson. Denne drev firman till sin död 1944, då företaget övertogs av Verner Wilde som då fungerade som verkmästare. Han var under kriget lagbas för pågående stora arbeten vid Malmslätt och Sotenäs. Företagsnamn blev därefter Rudolf Johanssons Måleriaffär Eftr.

I början av 1960-talet fick Verner Wilde kontakt med Börje Krafft, utbildad yrkesmålare, tidigare mätningsman och vid tidpunkten verkmästare i ett annat måleriföretag i Örebro. Dessa kontakter ledde till att Verner Wilde och Börje Krafft 1965 ombildade företaget till aktiebolag och på så sätt inleddes ännu en epok i företagets historia. Verner Wilde drog sig snart med ålderns rätt tillbaka. Företaget som nu hette Rudolf Johanssons Måleriaffär Eftr. AB ändrade av förklarliga skäl namnet till det mer lätthanterliga B. Krafft Måleri AB. Detta skedde 1979.

Företaget övertogs sedermera av sönerna Sven-Börje Krafft och Karl Erik Krafft. Den största målningsentreprenad företaget har haft var Västhaga, 852 lägenheter och centrum. Där fick Sven-Börje Krafft sitt elddop som arbetsledare.

Idag är företaget en koncern med olika, men närliggande verksamhetsgrenar, dvs. Krafft Måleri AB (måleri, fönsterrenovering och färghandel mm). Ägarkretsen har efterhand ökats ut och företaget leds nu av Gunnar Wändell som ordförande och Mikael Bascuas som vd. Antalet anställda har varierat under åren men har de senaste decennierna varit mellan 60-90 målare och tjänstemän.

Ett stort steg i utvecklingen var när företaget 2013 flyttade till nya anpassade lokaler i nya delen av Idrottshuset.

Kontakt


F
F
krafftmaleri
267
 Photos
220
 Followers
63
 Following
Hon tassar förbi de andra rummen och lägger ner paketen på trägolvet. Alla ska få en morgonpresent. Lillebror ska få fem fina löv från trädgården och mamma och pappa varsin gren-gubbe. Den röda pennan funkar inte riktigt. Hon prov-ritar på den nya tapeten Ava från Sandberg och pennan kommer igång. Namnen på paketen. Hon springer ut ur rummet. Nu ska hon väcka dom.Mästerlig dukning. Enda problemet är om brorsan tar med barnen. Då finns det inte stolar åt alla. I så fall får färgburkarna från Alcro Bestå duga som pallar. Du kan ju rentav köpa fler eftersom de var så billiga just nu. 10 liter vit för 1980 kr och kulör för 2095 kr. Med en pläd på det så. Perfekt.Tapeter från @cole_and_son_wallpapers är kända för sina klassiska och handtryckta tapeter av yppersta klass. Just den här kommer från kollektionen Fornasetti som kännetecknas av spännande mönster och färger. 
#Coleandson @tapet @wallpaper #Fornasetti #KrafftbutikenImorgon äter vi alldeles för mycket sill och dansar små grodorna, och därför är Krafftbutiken stängd. Välkomna in på måndag igen. Mellan vecka 26–32 gäller våra sommaröppettider: mån-fre 9–18, lör 10–14. Trevlig midsommar!Grön-Fri från @gronfri tar bort alger och lav på alla utomhusytor. Och på väderutsatta ytor behöver resterna inte tas bort i efterhand – regnet gör jobbet åt dig. Smidigt och smart.Sommarvärmen är här och det är äntligen dags att börja måla. Hos oss hittar du allt du behöver. Välkommen in till Krafftbutiken.Ska du måla om huset i sommar? Kulörexperter från @alcrotrend delar med sig av tips kring färgsättningen. Länken hittar du i deras bio. 
#alcrotrendSe till att ta hand om träet i sommar. Fixa ett komplett skydd med ytbehandlingsprodukter från @organowood. Välkommen att handla dem i Krafftbutiken!Visste du att vi också har mängder av inredningsprylar, porslin och annat som piffar upp? Ta en paus från värmen – ses i Krafftbutiken. 
#Krafftbutiken #inredning