Historik

En 14-årig yngling vid namn Otto Sandberg blev 1877 antagen som målarlärling i Södertälje. År 1882 utnämndes han till målargesäll och företog därefter en gesällvandring i Europa. Färden gick till Köpenhamn, Berlin och Wien samt vidare till Venedig och Rom. Vandringen tog ca 3 år och resebrev finns bevarade. Efter hemkomsten till Sverige startade han måleri-firma i Södertälje.

År 1896 flyttade han till Örebro och startade här Otto Sandbergs Måleri. Det första stora arbetet var Bröderna Erikssons Snickeri-fabrik. Han visade sig vara en kraftfull företagsledare, bland annat var han ordförande i Målaremästareföreningen i 20 år. Det har berättats att han besökte arbetsplatserna ridande till häst.

När Otto Sandberg drog sig tillbaka från måleriet övertogs målerifirman av hans verkmästare Rudolf Johansson. Denne drev firman till sin död 1944, då företaget övertogs av Verner Wilde som då fungerade som verkmästare. Han var under kriget lagbas för pågående stora arbeten vid Malmslätt och Sotenäs. Företagsnamn blev därefter Rudolf Johanssons Måleriaffär Eftr.

I början av 1960-talet fick Verner Wilde kontakt med Börje Krafft, utbildad yrkesmålare, tidigare mätningsman och vid tidpunkten verkmästare i ett annat måleriföretag i Örebro. Dessa kontakter ledde till att Verner Wilde och Börje Krafft 1965 ombildade företaget till aktiebolag och på så sätt inleddes ännu en epok i företagets historia. Verner Wilde drog sig snart med ålderns rätt tillbaka. Företaget som nu hette Rudolf Johanssons Måleriaffär Eftr. AB ändrade av förklarliga skäl namnet till det mer lätthanterliga B. Krafft Måleri AB. Detta skedde 1979.

Företaget övertogs sedermera av sönerna Sven-Börje Krafft och Karl Erik Krafft. Den största målningsentreprenad företaget har haft var Västhaga, 852 lägenheter och centrum. Där fick Sven-Börje Krafft sitt elddop som arbetsledare.

Idag är företaget en koncern med olika, men närliggande verksamhetsgrenar, dvs. Krafft Måleri AB (måleri, fönsterrenovering och färghandel mm). Ägarkretsen har efterhand ökats ut och företaget leds nu av Gunnar Wändell som ordförande och Mikael Bascuas som vd. Antalet anställda har varierat under åren men har de senaste decennierna varit mellan 60-90 målare och tjänstemän.

Ett stort steg i utvecklingen var när företaget 2013 flyttade till nya anpassade lokaler i nya delen av Idrottshuset.

Kontakt


F
F
krafftmaleri
257
 Photos
212
 Followers
62
 Following
Hos oss hittar du en mängd fina produkter från @interiorhusetab. Välkommen in till Krafftbutiken. 
#Krafftbutiken #interiörhuset #designSmaken är som baken - och tur är väl det. Hos oss hittar du stort som smått. Hårt, mjukt, tokigt och tråkigt. Välkommen in för att hitta det som passar din stil. 
#KrafftbutikenHär har vi tapeten Kristina från @sandbergandfriends. Den breda randen skapar elegans i rummet. Kika förbi Krafftbutiken för mer inspiration. 
#Krafftbutiken #sandberg #KristinaDet här finns inne i Krafftbutiken. Är det konst, en färgkarta eller en del av inredningen? Välkommen in till oss för att avgöra själv. 
#Krafftbutiken #färgVisste du att många anser köket vara hemmets viktigaste rum? Det är en plats för långa fikastunder, snabba tisdagsmiddagar och stökiga familjemiddagar. Se till att ditt kök är rustat för alla livets ögonblick. 
#Krafftbutiken #köksinspirationFlera nyanser av grått och svart skapar en stilren känsla. Välkommen in till oss för mer inspiration. 
#Krafftbutiken #SandbergwallpaperVåga tänk utanför ramarna och skapa något magiskt, mysigt, tokigt eller elegant. För ibland kan en tapet förvandla ett helt rum. 
#Krafftbutiken #flamingoI Krafftbutiken har vi färger för alla tillfällen. Välkommen in till oss. 
#Krafftbutiken #falurödfärgOm du inte kan ta dig till Paris får du låta Paris ta sig till dig. Med tapeten Plume Paris - Rose från @mrperswall kan du alltid strosa runt bland Paris ikoniska byggnader. Oui! 
#Krafftbutiken #Paris #MrPerswall